Zeeverkenners

 

Zeeverkenners: jongens en meisjes van 11-16 jaar

De zeeverkennersgroep van de Grevelingengroep, de enige waterwerkgroep op Schouwen-Duiveland. Onze wacht bestaat uit zowel jongens als meiden die over 5 bakken verdeeld zijn. Elke bak heeft een eigen bank in ons clubgebouw en een eigen boot. De namen van de bakken zijn vernoemd naar de eilanden in het Grevelingenmeer. Deze namen staan ook op de boten.
 

 

De vloot                               

Markanje 1564                 

Dwars in den Weg 1207     

Ossehoek 1034                

Archipel 700                    

Hompelvoet 696              

In een bak werken tussen de 4 á 7 verkenners samen, variërend van leeftijd tussen de 11 en de 16 jaar. Dit lijkt een groot verschil, maar hierdoor kunnen de oudste leden zelfstandig een boot mee uitnemen en de jongere leden veel leren over het besturen van een boot en het leiden van bemanning. In elke bak heeft de bootsman de leiding. De bootsman heeft de meeste ervaring en is vaak het oudste. Dit houdt in dat de bootsman verantwoordelijk is voor de dingen die gebeuren binnen zijn bak. De bootsman wordt geholpen door de kwartiermeester. Natuurlijk wordt de bootsman ook bijgestaan door de leiding. Als bak doe je mee aan het spelprogramma. Hierbij besteden we aandacht aan zeilen, roeien, navigatie, knopen maar vooral ook gezelligheid. Tijdens zomerkampen koken de leden gezamenlijk, ook met hun eigen bak. Ieder jaar staan er naast de opkomsten ook aanvullende activiteiten gepland zoals:

 

  1. Zeilweekendkamp

  2. Zeeuwse Zeilwedstrijden

  3. ZeWaKa (Zeeuws WaterKamp, tijdens pinxsteren met alle Zeeuwse watergroeppen

  4. Zeeuwse roeiwedstrijden
     
  5. Zomerkamp

 

 

In de Wintermaanden zal er veel aandacht besteed worden aan de theorie van roeien en zeilen. Daarnaast onderhouden wij samen met de leden onze boten. De boten worden helemaal nagelopen en klaargemaakt voor weer een leuk zomerseizoen. Ook hier stuurt de bootsman zijn baksleden aan en is hij of zij verantwoordelijk. Natuurlijk wordt de bootsman altijd ondersteund door de leiding. Tijdens het winterseizoen draait het om hard werken, gezelligheid en lol trappen!

 

 

Wat doen we?

 

Een betere vraag zou zijn: wat doen we niet? Van zeilen tot zwemmen, van knutselen tot grote kampvuren bouwen, van mastermind tot levend monopoly: we organiseren en doen allerlei soorten spellen en activiteiten. In de zomermaanden doen we dit natuurlijk op het water; in de wintermaanden gaan de boten in onderhoud en verhuizen we tijdelijk naar het land. Dit alles doe je met je bak: een groep van 4 tot 7 waarmee je samenwerkt om spellen te winnen of je boot te varen.

 

Regelmatig varen we naar een van de eilanden in het Grevelingenmeer, waar er ruimte te over is om te spelen, zwemmen en/of voetballen. Niet te vergeten is een weekendkamp in het najaar en als hoogtepunt het 7-daagse zomerkamp in de eerste week van de zomervakantie! ’s Winters worden de boten geschuurd en geschilderd, maar ondertussen is er ook genoeg tijd voor andere, leuke activiteiten! Zo is er ’s winters meestal een groepskamp met activiteiten in het bos ‘De Domeinen’, tussen Westerschouwen en Nieuw-Haamstede of bouwen we bijvoorbeeld bruggen over de sloot.

 

 

 

 

 

 

CWO diploma’s halen

 

De diploma's die je kunt halen op Scouting zijn van de organisatie CWO, een nationaal en internationaal erkende vaaropleiding. Met een diploma op zak mag je binnen onze vereniging als boots zelfstandig varen en zeilen en kun je zelfs op vertoon van je diploma bij een verhuurorganisatie een boot huren op vakantie! De opleiding voor watersporters waarborgt de kwaliteit en maakt deze zichtbaar. Een goede opleidingen waarborgt veilig en plezierig varen. De theorielessen zullen tijdens het onderhoudseizoen gegeven worden voor de opkomst. Klik hier voor meer informatie over de CWO diploma’s die je kunt halen binnen onze groep.

 

 

 

 

 

 

 

Veiligheid

 

Veiligheid staat bij ons bovenaan. Het is niet voor niets dat er op iedere boot minimaal iemand met Kielboot III of een zeilinstructeurs aanwezig is als we op pad gaan. We gaan er van uit dat de deelnemers tenminste over één zwemdiploma beschikken. In elke boot zijn voldoende zwemvesten aanwezig om aan te trekken. Deze worden standaard aangetrokken bij verslechterende weersomstandigheden, of als de deelnemer regenkleding aan heeft. Als organisatie houden we constant rekening met het weer.

 

 

Kosten

 

Scouting is voor iedereen! Daarom proberen we het toegankelijk te maken door de kosten zo laag mogelijk te houden. Het lidmaatschap bij de zeeverkenners kost € 120,00 per kalenderjaar. Daarnaast zijn er eigen kosten voor een eigen zwemvest en zeilpak, maar het eerste jaar kun je die wel van de groep lenen. Deze kosten bedragen doorgaans € 75,00 voor een zwemvest en een vergelijkbaar bedrag voor een zeilpak, afhankelijk van merk en grote. Verder moet je een uniform aanschaffen (bij de Scoutshop, € 30,00).

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb